2008-01-31

11/2 är ordet fritt


Månpocket drar snart igång ett riktigt coolt projekt - Ordet är fritt! Låter som rena drömmen för alla som gillar att skriva. Efter en inledning av författarna Maria Ernestam och Johan Theorin är det fritt fram för vem som helst att föra historien vidare. Läs mer här! Redan i sommar kommer boken ut i handeln, så vad väntar ni på?

Bilden lånad här.

// L

2008-01-30

ett måste!


När jag var liten drömde jag alltid om att ha en tvillingbror (patetiskt jag vet) så när min syster tipsade mig om den här boken slukade jag den utan att tänka.
Storyn handlar om enäggstvillingarna Tina och Cilla. De har alltid varit identiska och gjort allt tillsammans, men så en dag ändras allt. Cilla försvinner och Tina tvingas leva ensam kvar. Men hur ska hon kunna gå vidare?

jag saknar dig, jag saknar dig! är boken om att överleva. Läs den och njut!
Bilden lånad här

//Maja

2008-01-29

möt maja

Den här veckan har vi den stora glädjen att ha en mycket trevlig och duktig praktikant hos oss :) Hon heter Maja Gullberg, är snart 18 år och pluggar på Samkulturprogrammet i Hallsberg. Varför inte presentera henne lite närmare, tänkte jag...





Filmfavoriter: Donnie Darko, Kill Bill och allt av Tim Burton
Bokfavoriter: Harry Potter-böckerna, Godnatt Mister Tom, Det fattas en tärning
Musikfavoriter: The Rolling Stones, Hanoi Rocks och Sixx a.m
Fritidsintressen: Läsa, politik, festivaler och skratta!
Det värsta jag vet: Orättvisor och rasism
Det bästa jag vet: Att sitta i min röda skinnsoffa med en kopp te i ena handen, en bok i den andra och Led Zeppelin snurrandes i stereon.
Visdomsord att dela med mig av: Alla kan förändra världen, det gäller bara att hitta knepen.
Slutligen vill jag bara säga: Läs mycket! Det är så härligt att kunna knäcka gamla gubbar med ett bättre ordförråd!

// Intervjuare L

2008-01-28

Sandor slash Ida

Det här är boken om två ungdomar i varsin storstad i Sverige. Sandor från Göteborg älskar att dansa balett, något som ständigt gör att han kallas för bög. Ida kommer ifrån Stockholm, är alltid sminkad och alltid på väg ut på fest. Hon är populär och han har svårt för att få kompisar. De träffas genom en chatsida på nätet och blir snart vänner. Trots varandras motsattser, har de något gemensamt: de hatar sina liv.

En bok att sakna när man läst ut den!

Bilden är lånad
här.

Ps. När du läst boken kan du även se filmen. Ds
//Maja

(Linda lägger till att du kan kolla här om boken finns inne.)

2008-01-25

sommarsquash tokolosh!


Bara titeln gör ju att man blir sugen på att läsa den. Ytterligare en bok i min redan farligt svajande "ska-snart-läsa-hög"... Sydafrikanska Rachel Zadok vann en prestigefull författartävling i Storbritannien och boken har nominerats till en hel massa priser. Här berättar författaren mer. Och här är någon som redan läst den och tyckt till.

Ett ex finns inne i skrivande stund, vem ska haffa det först?

Trevlig snöslaskhelg!

Lånade bilden här.


// L

2008-01-24

rys

För er med nerver av stål, kolla in trailern till filmen jag snackade om igår... Här står det att den har premiär i april, så förmodligen är datumet jag snackade om helt fel. Vi får väl se.

festfika


Här får ni lite trevlig torsdagsinfo från min kollega Tomas:

"Hej,
vi fortsätter med levande musik (och teater) på Café o Le, det lilla fiket i anslutning till Kumla bibliotek och Folkets hus. Denna vår kör vi varannan torsdag kl 17.00. Först ut är Emilia Brunosson, 19-årig Åbytorpstjej som spelar piano och sjunger, mestadels sina egna låtar. Hon började på Musikskolan i Kumla i 8-9-årsåldern och började uppträda i olika sammanhang när hon var 12. Bland annat har hon uppträtt på Kulturnatta i Örebro flera år i rad. 2007 släppte hon en demo med 5 låtar 'You´re so hard to admire'. På torsdag bjuder hon på eget material och sina favoritcovers bla låtar av Oasis, Cyndi Lauper och Oh Laura.

'Levande på Café o Le' är ett samarrangemang mellan Kumla Kultur- och fritidsförvaltning och Kumla Folkets Hus"

Visst låter det bra! Välkomna till caféet ikväll och kom gärna förbi biblioteket och låna Emilia Brunossons skiva.

Mer info får ni från Tomas Borg 019-588190.

Eftersom jag inte hittade någon bild på Emilia blev det en på Cyndi Lauper istället, den fanns här.

// L

2008-01-23

2008-03-14


Då har filmen Låt den rätte komma in premiär, något som ger mig blandade känslor. För det första är boken så sjukt bra så man undrar ju om det överhuvudtaget går att göra den rättvisa som film. För det andra har jag blivit betydligt mer mörkrädd på sista tiden, så jag vet inte ens om jag skulle våga se den. För den är riktigt riktigt läskig. Skulle tro att författaren John Ajvide Lindqvist har inspirerats av en och annan Stephen King-klassiker, men det han gör känns ändå nytt och spännande.

Oskar har fått nog för länge sen, men än så länge har han ingen lösning på hur han ska bli av med sina mobbare. Värre och värre blir det och man känner på sig att något riktigt hemskt snart kommer att hända - men vad? Sent en kväll när han står på gården och övar sig att sticka kniven i ett träd så finns hon bara där; Eli. Oskar känner att det är något annorlunda och lite skumt med henne - hon luktar konstigt, hon fryser aldrig, hon kan aldrig gå ut när det är ljust och det verkar som att hon aldrig äter mat heller... Trots detta dras Oskar till Eli och de finner någon slags styrka hos varandra. Men i samma område faller någon av a-lagarna offer för en vampyr - finns det vampyrer i Blackeberg?

Läs om filmen här och här.

Nästa bok av Ajvide Lindqvist heter Hanteringen av odöda och är om möjligt ännu ruggigare. En tryckande värmebölja drabbar Stockholm och när den når sin kulmen börjar de döda vakna till liv. På bårhusen är det kaos och det börjar krafsa och knacka ur gravarna på kyrkogården. De döda vill hem igen - men vill de levande ha dem tillbaka? Förmodar att även denna bok kommer att filmas framöver. Fram tills dess får ni hålla tillgodo med böckerna (vi kommer köpa in fler snart) - kolla om de finns inne!

Har ju tjatat om vampyrer på bloggen förr, kolla både här och här (om ni inte fått nog alltså...)

Fina vampyrbilden lånad här.

// L

2008-01-21

lyssna istället


Ibland längtar jag tillbaka till när jag var liten och någon vuxen läste högt för mig. Nu för tiden får man nöja sig med cd-böcker (kolla bibliotekets urval här), men det kan vara riktigt schysst det också om det är en duktig inläsare. Häromdagen höll jag på att förbereda ett bokprat jag ska ha på onsdag (spöktema) och började därför lyssna lite på Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe för att inspireras lite. Det är skådespelaren Tomas Bolme som läser och han gör det så bra att jag alldeles glömde bort att jobba. Det är en fantastisk bok som håller för hur många omläsningar som helst, rätt läskig också, fast på ett skönt sätt. Boken har många år på nacken vid det här laget, men det spelar ingen roll, den är så grymt spännande!

Vi får träffa Jonas 13 år, hans syster Annika 15 och kompisen David 16. Olidliga Jonas har fått en bandspelare i födelsedagspresent och är sedan dess besatt av att göra ljudupptagningar i tid och otid. En kväll när Annika och David gjort Jonas sällskap på hans inspelningseskapader kommer de som av en slump till Selanderska gården och det märkliga är att trots att David aldrig varit där kan han beskriva hur allt ser ut. Det visar sig att han drömt om huset natten innan. Jonas inspelningar från kvällen visar sig innehålla mystiska viskningar - från någon som försöker ta kontakt med dem. Någon som de inte kunde se med blotta ögat... Mysterium med spökerier, egyptiska gravstatyer och blommor som tycks leva ett eget liv…

Kolla om den finns inne!

Bilden lånad här.

// L

2008-01-18

långtråkig och snuskig


Ja det var de omdömen som jag fick till en början av de flesta Olle & c:o-medlemmarna när vi pratade om boken Spelar roll som alla (nästan) hade läst. Efter att vi diskuterat boken lite mer kändes det som att den växte för de flesta av oss, men det var kul och intressant att vi inte var så rörande överens som vi ofta kan vara annars. Betygen på boken sträckte sig från 1 av 5 till 4 av 5 - läs den och kom med synpunkter du också!

Spelar roll var inte den enda boken som bedömdes, här kommer fler heta titlar att checka in:

* Allhelgonaoffret (Petter Lidbeck) 4/5 Finns den inne?
* Skämmerskans dotter (Lene Kaaberbøl) 4/5 Finns den inne?
* Det fattas en tärning (Johanna Thydell) 4,5/5 Finns den inne?
* Såld (Sally Grindley) 5/5 Finns den inne?
* Dyk i (Kate Cann) 5/5 Finns den inne?
* Johnny Delgado: Privatdetektiv (Kevin Brooks) 4,5/5 Finns den inne?

Boken Spelar roll ingår (som jag kanske redan sagt?) i ett gåvopaket på fyra böcker som alla 8:or i Kumla ska få. Först ut är åttorna på Skogstorp som kommer hit på onsdag, kul! Ni som läser detta och går i 8:an - prata gärna med era lärare om att boka in en tid för paketutdelning :)

Undrar vem som åker ut ikväll förresten? Jag har mina aningar...

Hoppas ni får en skön helg!

Bilden lånade jag här.

// L

2008-01-17

idag+tips


Idag är det årets första Olle & c:o-träff, vi ses kl 15 som vanligt. Vi ska bland annat prata om boken som vi alla (?) läst - Spelar roll av Hans Olsson. Ska bli mycket intressant!

Igår kom ett hett tips från Niklas Norén; Rockkarusellen är på väg! Vid tre tillfällen i vår görs nedslag i Kumla, med start 8/2 på Vialunds fritidsgård. Det kan vi tacka Studiefrämjandet och fritidsgårdarna för :) Kolla in här för att få alla detaljer om band etc. Något att se fram emot!

Bilden lånad här.

// L

2008-01-16

pusseldrömmar


Imorgon får vi i Kumla celebert besök i form av Carl Einar Häckner - "den oförutsägbara trollkarlen med det varma hjärtat" enligt hemsidan. Tror det blir en kväll att minnas. För att se lite smakprov av vad han pysslar med kan du kolla in hans MySpace.

Läs mer här!

För bara 90 spänn får ni en magisk torsdag...

Bilden lånad här.

// L

2008-01-14

kan bli hur bra som helst


Den här boken har alla chanser att bli en ny favorit, därför är det tragiskt att jag inte har tid att läsa den just nu. Men det kanske du har? Den står här på vår nyhetshylla och bara längtar efter att få komma hem till dig och avnjutas. Gärna ihop med en påse valfritt godis.

Här och här kan du läsa lite mer. Och kolla in författaren Marisha Pessls snygga hemsida!

De lyckostarna som redan har läst boken jämför den med kultböcker som Den hemliga historien av Donna Tartt, I en klass för sig av Curtis Sittenfeld (såååå bra, alla ni som går i 8:an i Kumla får den snart) och sist men inte minst Virgin suicides (som även blivit film i regi av Sofia Coppola) av Jeffrey Eugenides.

Naturligtvis finns böckerna hos oss, men kolla först så att ingen hunnit före:
Fördjupade studier i katastroffysik
Den hemliga historien
I en klass för sig
Virgin suicides

Bilden lånad här.

// L

2008-01-11

put on your red shoes and dance the blues


Ikväll drar Let's dance igång igen, perfekt fredagsunderhållning om ni frågar mig. Vilka blir nya favoriter? Vilka kommer man älska att störa sig på? Och vilka utstyrslar är snyggast/gräsligast? Känner på mig att det blir roliga fredagar framöver :)

Pluspoäng till hela Let's dance-grejen för att de använder sig av en av mina favoriter; David Bowie, i signaturmelodin. Kolla in det här:

Ibland kan man nästan förledas att tro att man själv är något av en oslipad dansdiamant. I mitt fall finns tyvärr inget hopp, men för er andra kan jag ju tipsa om David & Malins dansskola: cha-cha-cha, samba, jive, vals, tango och quickstep. Vi har boken på biblioteket såklart. David Watson var danspartner till Anna Book och Malin Watson försökte lära Peppe Eng dansa (om ni kommer ihåg).

Ha en skön dans- och tacofredag!

Bilden lånad här.

// L

2008-01-10

no more no-thank-yous


Många är vi som drömmer om att en gång kunna kalla oss författare och nu är det enklare än någonsin :) Glöm refuseringar och tråkiga nej-förläggare - på vulkan.se kan du publicera din egen bok på fem minuter. Ingen idé är för udda eller galen - rätt tilltalande, eller hur!? Läs mer här!

Bilden lånad här.

// L

2008-01-08

förvirrad


Ja det kan man väl säga utan att överdriva, glömde helt bort att blogga idag. Hastigt och lustigt påminner jag er därför om TOVA-showen på fredag, missa ej!!!

Och nästa vecka träffas Olle & c:o igen, välkomna att prova på!

Bilden som stämde så väl in på min sinnesstämning hittade jag här.

// L

2008-01-04

jag är en liten tjuv...


... för jag snodde en idé från Eskilstunas ungdomsblogg. Tänkte att vi måste ju också ha en radio på Kult i Kumla liksom. Ni ser den här till höger, snygg va!? Tryck bara på play-knappen och sen är den igång. Spelar den något som inte är i din smak är det bara att bläddra framåt. Testa för all del, det ska jag göra nu :)

Bilden är härifrån.

// L

2008-01-03

heta bloggerskor


Kolla in Sahara Hotnighths turnéblogg, kul med bilder och lite inside-information om hur det är att vara en Sahara Hotnight:are. Fin hemsida också. Låna senaste skivan (What if leaving is a loving thing) hos oss! Den är grym...

Bilden lånad från S H-bloggen.

// L

2008-01-02

frankly my dear, I don't give a damn!


Enligt mig borde det ha varit slutrepliken i mastodontfilmen Borta med vinden, men det tyckte uppenbarligen inte regissören... Trots detta fatala misstag är filmens 238 minuter ett underbart tidsfördriv, perfekt för alla som fortfarande är jullediga (eller önskar att de vore det). Rhett Butler (Clark Gable) är lysande arrogant och ironisk och Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) en grymt viljestark och bortskämd killmagnet. Skönt med huvudpersoner som inte är omänskligt perfekta. Dramat utspelas i Atlanta, Georgia (USA) under amerikanska inbördeskriget 1861-1865. Koppla av och njut!

Eller varför inte läsa boken (Margaret Mitchell) istället? Vem kan motstå följande inledningsrader: "Scarlett O'Hara var inte vacker. Men det var en sak, som männen inte märkte, när de väl en gång fångats av hennes tjuskraft /.../" På biblioteket finns boken, snart även filmen hoppas jag. Missa för all del inte klassikernas klassiker!

Snygga bilden lånad här.

// L (som saknar Venezuela...)